zastita

Tuesday, January 4, 2011

Išijas (Lumboishialhija)

Išijas je je oboljenje koje nastaje oštećenjem kičmenih korenova izazvanim prolapsom lumbalnih intervertebralnih diskusa ili piriformis sindromom. U anamnezi ima više nastupa bolova u lumbalnom delu kičme (lumbago), obično posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predelu i širi se ka zglobu kuka, niz nogu do potkolenice ako je lumbago ili niz potkolenicu i list noge sve do prstiju, ukoliko se radi o išijasu.

Kada se kaže išijas misli se na nervus ishiadicus: (L4-S3) se sastoji od dva dela, od n. peroneus communis i n. tibialis koji imaju zajedničku vezivnu omotnicu u području karlice i butine, što daje privid jedinstvenog nervnog stabla. Račvaju se u predelu iznad zgloba kolena. Ova dva nerva mogu i zasebno da se spuštaju, tada n. peroneus probija m. piriformis.

Bol može biti samo u jednoj nozi, no može se bol seliti iz jedne noge u drugu pa čak zahvatiti obe noge. Kod jakog išijasa često je nemoguće naći olakšavajući položaj i više-manje sve aktivnosti su bolne. Stajanje i hodanje su propraćeni istim bolovima kao i sedenje i ležanje.

Većina osoba koje pate od tzv. išijasa prethodno su bolovale od bolova u krstima ili su već imale nekoliko epizoda ukočenih leđa ili lumbaga. Naime, najčešće su ukočena i bolna leđa zapravo prethodnica išijasu. Zato još jednom napominjem da je pri prvim simptomima bolnih leđa potrebna intervencija terapeuta kliničke masaže koji će djelovati preventivno na kasniji bolniji išijas. Nažalost, većina ljudi to ipak ne čini, već se obrate tek onda kada išijas postane neizdrživ. Kao i kod bolova u leđima prve pojave išijasa i nisu tako bolne, međutim kroz vreme one postaju sve bolnije. Dužina trajanja varira od nedelju dana pa sve do više meseci.

U većini slučajeva terapeutska klinička masaža je vrlo efikasna u rešavanju takvih tegoba. Još bolje bi bilo da se počnete brinuti za svoja leđa i noge pre nego li počnu bolovi. Terapeutska klinička masaža je zasigurno dobar izbor.


No comments: